krantenartikel B N  De Stem, d.d. 3 december 2003

 

Na 56 jaar excuses van Defensie

Door Jan van Zuilen
Woensdag 3 december 2003 - NIEUW-VOSSEMEER - Het ministerie van Defensie heeft 56 jaar na dato alsnog excuus aangeboden aan de familie Buijs uit Nieuw-Vossemeer. Dit voor het ontbreken van enige vorm van nazorg na de dood van hun vader Thee (van Mattheus) Buijs, die op 4 januari 1947 in het toenmalig Nederlands-Indië door een soldaat van zijn eigen compagnie werd doodgeschoten
.

Herman Buijs en Menno van de Wetering hebben elkaar afgelopen voorjaar voor het eerst ontmoet.
(Foto Archief BN/DeStem)

Volgens zoon Herman Buijs is zijn moeder nooit verteld hoe haar man aan zijn einde is gekomen. „Ze kreeg een telegram dat hij was omgekomen bij een noodlottig ongeval. Daarna heeft ze nog een brief gekregen waarin stond dat ze zijn spulletjes kon afhalen op het postkantoor in De Heen. Verder heeft ze nooit meer iets gehoord.“

Mede naar aanleiding van een artikel in BN/DeStem op 19 april jl. is Defensie in actie gekomen en is de zaak alsnog uitgezocht. Daarbij is volgens luitenant-kolonel C. Janssen geen bewijs gevonden dat Defensie de doodsoorzaak bewust heeft willen verdoezelen. In officiële stukken, onder andere in de overlijdensverklaring van de geneeskundige dienst staat duidelijk dat Buijs door eigen vuur is getroffen. Het telegram en de brief aan de weduwe Buijs zijn niet teruggevonden, dus wat daar precies in heeft gestaan, valt niet meer te achterhalen. Janssen zegt echter best te willen geloven dat in de correspondentie met de weduwe Buijs de ware toedracht niet is vermeld. „Waarschijnlijk is dat met de beste bedoelingen gedaan. Sneuvelen door vijandelijk vuur had zeker in die tijd meer status en prestige dan gedood worden door eigen vuur. Ik denk ook dat ze het leed van de weduwe niet groter hebben willen maken dan het toch al was.“

Volgens Janssen was het gebruikelijk dat de commandanten van in Indië gesneuvelde soldaten bij terugkeer in Nederland bij de nabestaanden op bezoek gingen. Waarom dat bij Buijs niet is gebeurd, zegt Janssen niet te hebben kunnen achterhalen.

Met het aanbieden van excuus door Defensie is er voor zoon Herman Buijs een einde gekomen aan een bewogen episode uit zijn leven. Die episode begon op een zondagavond in maart van dit jaar toen hij in zijn café aan de Voorstraat in Nieuw-Vossemeer een telefoontje kreeg van iemand die zei te spreken namens ‘de man die uw vader heeft doodgeschoten.’ „Hij wil u en uw familie graag een keer ontmoeten“, luidde het verzoek.

Emotioneel

Die man was de nu 77-jarige Menno van de Wetering uit Eindhoven. De eerste ontmoeting vond in april plaats en was van beide kanten heel emotioneel. „Voor hem was het een opluchting, voor mij een hernieuwde confrontatie met het verleden“, zei Buijs in het artikel in BN/DeStem van 19 april jl. over deze kwestie. Wel is het Buijs door zijn ontmoeting met Van de Wetering duidelijk geworden dat de Eindhovenaar evengoed slachtoffer is geworden van die noodlottige gebeurtenis op 4 januari 1947. „Het heeft hem nooit met rust gelaten. Het heeft zijn hele leven verpest.“

Janssen heeft het excuus namens Defensie aangeboden in een gesprek bij Herman Buijs thuis. Bij dat gesprek waren ook Menno van de Wetering en een broer van de vader van Herman, oom Sjar, aanwezig alsmede Marianne de Jong-Lankhuizen, dochter van een oud-Indiëganger en secretaresse van de reüniecommisise van het regiment waar Buijs en Van de Wetering toebehoorden. „Het was toch best weer emotioneel, maar tegelijkertijd ook wel plezierig. Janssen voelde de sfeer heel goed aan. Hij wist precies de juiste woorden te vinden“, zegt Buijs. Volgens Janssen bevestigt het nadere onderzoek dat van de Wetering geen enkele schuld treft. Van de Wetering had die 4e januari wachtdienst in een mitrailleurnest. Bij de overname van de wacht had niemand hem verteld dat er in het voorveld soldaten van de eigen compagnie, onder wie Thee Buijs, op zwijnenjacht waren. Toen Van de Wetering schoten hoorde dacht hij dat het om vijandelijk vuur ging. Conform zijn instructies maaide hij daarop twee waarschuwingssalvo’s over het terrein. Pas toen kwam iemand hem waarschuwen dat er eigen soldaten in het schootsveld liepen. Maar toen was het al te laat. Toen was Buijs al dodelijk getroffen.

Als er iemand in gebreke is gebleven is het volgens Janssen de wachtcommandant. Van de Wetering treft geen blaam. „Die heeft gewoon zijn plicht gedaan. Het siert hem dat hij het zich desondanks zo aantrekt.“ Dankzij hun ontmoeting met Janssen weten Van de Wetering en de familie Buijs nu ook dat Thee onmiddellijk buiten bewustzijn is geraakt. „Hij heeft waarschijnlijk niet eens geweten wat hem overkwam. Daardoor heeft hij ook geen pijn gevoeld. Het is voor ons best een troost om dat te weten“, zegt Herman.

Voor hem is nu de kous af. „Ik vind dat we er nu een punt achter moeten zetten. Het hoeft voor mij echt niet verder uitgezocht te worden. Ik krijg er mijn vader toch niet mee terug.“

Haatgevoelens heeft Buijs niet. „En nu ik weet hoe het precies gegaan is en hoe Menno van de Wetering er zelf mee geworsteld heeft al helemaal niet meer.“

Ook voor Marianne de Jong-Lankhuizen  is de kous af. „Janssen heeft ruiterlijk en ruimhartig excuses aangeboden. Ik vind het vooral belangrijk dat hij dat gedaan heeft in de vorm van een persoonlijk gesprek met Buis en Van de Wetering samen. Ik ben lang bang geweest dat Defensie er zich van af zouden maken met een of andere ambtelijke brief. Een gesprek werkt veel beter.“

Menno van de Wetering is een ander mens geworden. „Ik voel me echt bevrijd. Kolonel Janssen heeft me volledig gerehabiliteerd. Ik kan nu met een gerust hart zeggen: zand erover.“