Mijn leven in de oorlog 1940-1945

 
Mei 1940 lagen er bij ons Nederlandse soldaten. Op een middag speelden ze een spelletje met het pistool achter elkaar aan. Opeens een knal. Ik er naar toe en daar lag er een soldaat met een schot door de nek. Ik zeg nog : Wat doe je nou? en daar ligt die er ook. Hulp gehaald. Die naar de dokter en toen naar het ziekenhuis. 
10 mei 1940 begon de oorlog en hij lag mooi in bed. 
 
Je bent 13 jaar. De brug werd opgeblazen. En moesten wij weg. School was er niet meer bij. Geen H.B.S.  Sigarettenpijpjes gemaakt, 1600 per dag. Daarna sloten gemaaid voor de gemeente, grond omgegraven voor de Hijdemij, bossen gekapt voor de Hijdemij, turf gegraven , 4000 per dag, van s morgens vroeg tot het donker was, want ik kon niet meer op straat.  Daarna bomtrechters dichtgemaakt en toen op de trein naar Groningen. 
 
Overval op kantoor van bonkaarten. Gepakt . Kon geen kant op. s Morgens om 5 uur uit het Scholtenshuis ontsnapt. Met de trein naar Assen. Daar aangekomen was men mij al kwijt. Ik was al van trein af en in Assen naar familie. Daarna met tussenpozen weer naar huis. 
 
Bij de T.O.T. gewerkt. Alles van de Duitsers gestolen wat er maar te stelen was. Het was gewoon een sport. Ze stonden op de weg te schieten toen ze er achterkwamen dat er geen eten meer was. Daarna in Rijssen door de SS opgepakt met anderen naar een huis gebracht. Weer weggekomen, de andere dag werden er 10 doodgeschoten bij het huis van fam. Schaarsbergen. Op 80 meter van het huis staat nu een monument.
                                                                        
 door Bart Poorte uit Rijssen.  2-6 en 1-15RI

 

                                                               terug naar verhalen  terug naar index