Waar blijft de tijd.

16 September 1944                      16 September 1999   

55 jaar

 
16 September 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd en konden wij vanuit de ondergrondse, bovengronds gaan werken. Velen nog in hun burgerkleding, anderen in overalls of in het oude Nederlandse uniform. 
De bewapening bestond uit Nederlandse en Duitse geweren en sommigen hadden een pistool. Na verloop van tijd kregen we afgedankte Amerikaanse uniformen, die wel gestoomd waren. We deden wachtdiensten en liepen patrouille in een gebied van ongeveer 10 km bij 7 km. Deze afstanden werden allemaal te voet afgelegd en dat was in de winter van '44- '45 dikwijls erg koud. Ook moesten er Duitsers en NSB'ers opgehaald worden en vrouwen en meisjes die met de Duitsers hadden omgegaan. 
Als ik me niet vergis kregen we die tijd f 15,- zakgeld. 
We kwamen na verloop van tijd bij de geallieerden in de voeding. Na enige maanden patrouille lopen en bewakingsdiensten te hebben gedaan, zijn we met het 9e Amerikaanse leger via Sittard, Roermond, Tegelen en Venlo in Duitsland aangekomen op 1 Maart 1945. Daar kregen we de bewaking van het vliegveld en zijn later verder getrokken en in Fournes in een oude politiekazerne ondergebracht. Daar begonnen met de militaire opleiding, wel een beetje laat natuurlijk, want we hadden al heel wat afgeschoten. Het leukste was natuurlijk naar Ranchecourt. Met de vrachtwagens 's morgens weg en laat in de avond terug. 
8 Augustus zijn we uit Frankrijk vertrokken naar Sittard, waar we werden ondergebracht in Leijenbroek en 
anderen in Ophoven en Overhoven. Na enige weken konden zij die op de Staatsmijnen of bij een andere werkgever terug gaan of werden overplaatst naar 1-6 RI. I-6RI ( de kapotte schoen) is vanuit de O.D. of B.S. opgekomen in Vught en hebben daar ook hun opleiding gehad. Een deel van hen is overgeplaatst in September naar II-6 RI Hier kregen we aanvulling van 1-6R.I. en zijn als compleet II-6 RI, 14 oktober met de trein vanuit Sittard vertrokken naar Calais en vandaar met de "Biarritz" naar Engeland. Daar werden we voorzien van tropenkleding. 
Op 28 Oktober zijn we daar weer vertrokken met de Nieuw Amsterdam richting N.O.I., waar we op 6 November de keerkring hebben gepasseerd en kregen onderweg bericht dat we N.O.I. niet in mochten. 
Zodoende kwamen we 20-11-'45 aan op het eiland Pinang om van daaruit met trucks naar Morrib Beach te gaan. Het was een oud Jappenkamp en behoorlijk smerig. Gelukkig lagen we vlak bij zee, dus water om schoon te maken hadden we genoeg. In de maanden dat we daar verbleven hebben we een degelijke tropenopleiding gehad, wat ons later goed van pas is gekomen. 9 Maart 1946 met de "Sommelsdijk" naar Semarang vertrokken, alwaar we 12 Maart aan land gingen. Na vele patrouilles, wachtlopen en acties, half april 1948 vanuit Semarang vertrokken naar Batavia en van daaruit met de "Johan van Oldenbarneveldt " terug te keren naar Nederland. Op 19 mei 1948 zijn we in Amsterdam gedebarkeerd. 
 
                                                                                                                     Koos Derksen II-6 RI