Na 49 jaar is het mysterie omtrent de vermissing van J.W. Bout opgelost!!!
 

 

 
Op de plaquette van ons regiment in Roermond staat J.W. Bout vermeld als zijnde vermist op 3 september 1946.
Mij bereikte vorig jaar geruchten dat dit niet klopte. Uit een gesprek met de s.m.a. Heemels op de laatste reünie in Blerick-Venlo bleek dit juist te zijn.
Hij wist mij te vertellen dat de sergeant J.W. Bout niet vermist was maar zwaar gewond was geraakt. Hij zou een week in het Sint Elisabethziekenhuis hebben gelegen. s.m.a. Heemels verklaarde dat hij sgt. Bout in het genoemde ziekenhuis had bezocht om de papieren voor repatriëring naar Nederland in orde te maken. Reden waarom ik mij tot het ministerie van Defensie heb gewend om opheldering in deze zaak. 
 
Het ministerie stuurde mij een uittreksel uit de registratieve gegevens van Bout, Johannes, Wilhelmus, geboren 1 Juli 1921.Hieruit blijkt dat hij van het 9e regiment Infanterie was en per ms Sloterdijk op 3 juli 1946 in Tandjong Priok is aangekomen. Werd op 12 juli 1946 overgeplaatst naar II-6 Regiment Infanterie en werd op 14 juli 1946 te Semarang ontscheept.
Op 31 augustus 1946  per ms. Oranje vertrokken uit Nederlands-Indië.
Op 3 september 1946 aan boord van het ms.Oranje overleden. Volgens zijn broer, warmee ik telefonisch contact heb gehad, heeft hij op dien dag een zeemansgraf gekregen. 
 
Zeker is het nu wel dat sergt.Bout niet vermist is geweest. Maar de vraag blijft:" Hoe komt dit bericht in de wereld? Waarschijnlijk is hij het augustus offensief van de T.N.I. op  Semarang zwaar gewond geraakt. Volgens s.m.a. Heemels heeft sgt Bout maar één week in het St.Elisabethziekenhuis gelegen, ergo zou hij rond 22 aug.1946 gewond moeten zijn geraakt. Hij was ingedeeld bij de 1e compagnie. 
Daar hij pas op 14 juli 1946 bij ons regiment is aangekomen lijkt het mij aannemelijk dat hij, gezien de korte tijd tussen aankomst en tijd van verwonding, niet erg bekend was bij ons regiment. 
 
We weten nu wel zeker  dat de vermelding "vermist"op onze plaquette onjuist is en t.z.t. gewijzigd moet worden in een vermelding na ernstige verwonding op thuisreis per ms Oranje op 3 september 1946 overleden en op dato een zeemansgraf gekregen. Jammer genoeg kan ik van dit voorval niets terug vinden in het voortreffelijke dagboek van de luitenant Verhulst. 
 
 
                            C.J.G.L. Farla dec.95
                            

terug naar zij keerden