Robert Catsburg 'van zeedijk naar Sawah met de kapotte schoen'. 

 

 

               

BNdeStem: Indiëgangers zijn Catsburg dankbaar

Auteur: door Wim van den Broek |   woensdag 16 november 2011 

 

V.l.n.r. Ad van Hooijdonk, schrijver Robert Catsburg, Adam de Nijs en burgemeester Jan Hoogendoorn. 

Hij kreeg het eerste exemplaar van Catsburgs boek 'Van Zeedijk naar Sawa met de kapotte schoen'.foto Wim van den Broek

 

 

STEENBERGEN - Als jonge ordebewaker kreeg Adam de Nijs door Steenbergenaren van alles naar zijn hoofd geslingerd.

 

Het was in de nadagen van de tweede Wereldoorlog, het zuiden al bevrijd. Chaos was troef. Aan jongemannen als Adam de taak om de orde enigszins te bewaken.  Geen wonder dat vrijwel de hele groep van de Orde Dienst zich als vrijwillig militair aanmeldde om naar Indië  te gaan. Weg uit Nederland, het avontuur tegemoet. Dat laatste valt tegen. Het is patrouille op, patrouille af. Tweeënhalf jaar lang. Het verhaal van Adam de Nijs, van Ad van Hooijdonk uit Stampersgat en de andere oud-Indiestrijders uit Steenbergen en omgeving is opgetekend door Robert Catsburg uit Welberg.

 

Gisteren rolde zijn 300 pagina's tellend boek "van Zeedijk naar Sawah met de kapotte schoen"van de persen. Het versleten schoeisel is het embleem van het 6 e Regiment Infanterie, de eerste groep Nederlandse militairen uitgezonden naar het toenmalige Nederlands Indie. 

Burgemeester Jan Hoogendoorn kreeg in de collegezaal het eerste exemplaar van Catsburg uitgereikt. Twee jaar lang deed hij onderzoek naar de Steenbergse groep die in de Oorlogswinter '44-'45 op hun post stond en daarna met het troepenschip Nieuw Amsterdam de lange reis naar Indie maakte.

"Dat was alsof we naar een andere planeet gingen", grapte Van Hooijdonk, die de auteur dankbaar is dat het verhaal zonder sensatiezucht is vastgelegd. Catsburg streeft vooral naar oral history . "Veel jongens van toen waren al dood toen ik twee jaar terug aan dit boek begon. Gelukkig beschikten Ad en Adam over een geweldig geheugen.

 

 

Van de zeedijk naar Nederlands-Indië
 
BN.de Stem,vrijdag 16 september 2011 
STEENBERGEN - Ongeveer 40 jonge mannen uit Steenbergen en Dinteloord melden zich na de bevrijding van Steenbergen in november 1944 aan voor de Orde Dienst (OD). Een deel van hen dient enkele jaren later in Nederlands-Indië. Robert Catsburg uit Welberg beschrijft in Van Zeedijk naar Sawa met de kapotte schoen hun verhaal. Deze week gaf hij een presentatie over het 300 pagina's dikke boek, dat binnenkort verschijnt, bij heemkundekring De Steenenkamer.
Catsburg wil vooral het verhaal vertellen van de gewone jongens van de OD, die een dag na de bevrijding van Steenbergen al actief is. "Er is idealisme, maar soms ook naïviteit."

Na zijn vorige boek, Vijf dagen in november, over de strijd bij Welberg, heeft hij twee jaar aan het nieuwe boek gewerkt. Hij gebruikte verhalen en dagboeken van betrokkenen en dook in vele archieven. Dat laatste was niet altijd makkelijk. "Uit archieven van het Militaire Gezag mag je niets kopiëren en die van de Binnenlandse Strijdkrachten zijn ongesorteerd."

De OD werd ingezet voor orde, handhaving en bewaking van kolen- en benzinedepots en levensmiddelentransporten. De schaarse goederen werden opgeëist door het militaire gezag. "Zo lagen bij de suikerfabriek kolen voor de elektriciteitsvoorziening en die waren goud waard." Ook bewaakten ze een kamp met NSB'ers bij Notendaal en barakken op de Gummarusvelden met vrouwen die met de Duitsers geheuld hadden. Ze moesten vaak gewoon in burgerkleding met alleen een armband om en een geweer patrouilleren. De OD'ers zijn trots op het embleem Sepatoe Roesak ('de kapotte schoen') dat nog aan die tijd herinnert en in Indië werd overgenomen als het bataljons-embleem.

Interessant zijn de verhalen over de militaire zone waarvan de grens van Stavenisse, boven Steenbergen langs, tot aan fort Sabina lag en de frontlinie bij het Volkerak. De militaire zone mocht je alleen passeren met een, door de burgemeester afgegeven, pasje.

Veel van de OD'ers hebben gepatrouilleerd bij post Francis nabij de frontlinie bij het Volkerak. Na de oorlog gaat een groot aantal bij het nieuwe Nederlandse leger. ,,Vaak wordt verteld dat ze niet wisten dat ze naar Nederlands-Indië gestuurd konden worden. Op het aanmeldingsformulier staat duidelijk dat ze overzee ingezet kunnen worden."

Wat ze in Indië meemaakten staat ook uitgebreid beschreven in het boek. 'Van Zeedijk naar Sawa met de kapotte schoen' heet het nieuwe boek van Robert Catsburg dat binnenkort verschijnt. In ruim 300 pagina's beschrijft hij het verhaal van de jonge mannen uit Steenbergen en Dinteloord die na de bevrijding bij de Orde Dienst gingen. Ze bewaken bijvoorbeeld benzinedepots en een kamp met NSB'er, anderen vertrekken later naar Nederlands-Indië. Een groep mannen van de Orde Dienst vlak voor het vertrek naar Nederlands-Indië. Ook van wat ze daar meemaakten doet Robert Catsburg in zijn nieuwe boek uitgebreid verslag.  
Van de zeedijk naar Nederlands-Indië- door Robert Cats.
 verkoopprijs  30,- euro.
 Te bestellen bij Robert Catsburg: r.w.catsburg@gmail.com  of   tel: 06 25009444
                         Ad Helmons: tel: 0167-560412
                         Heemkundekring Gerard Baten : gebaten@wxs.nl