toespraak van plaatsvervangend commandant van de Tijgercompagnie   ltn Jan Heesters

 
                                                                              

Geachte Sobats,  
Het is voor mij als Plaatsvervangend commandant van de Tijgercompagnie een grote eer om hier vandaag aanwezig te mogen zijn en het woord tot u te richten. Ik wil Joop en Marianne Pragt dan ook hartelijk danken voor de uitnodiging.
 
Het is een bijzondere reŁnie vandaag. Het is alweer 66 jaar geleden dat u aan boord van de Johan van Oldenbarneveldt de Nederlandse thuishaven bereikte. Dat maakt het dan ook 69 jaar geleden dat u via het Verenigd Koninkrijk met het schip de Nieuw Amsterdam aankwam in Nederlands IndiŽ.
 
Drie jaar lang heeft u uw opdrachten en taken onder zeer zware omstandigheden succesvol uitgevoerd. U was voor een zeer lange tijd ver van huis. Continu was daar het gevaar en de dreiging van een sluwe vijand. U werkte met materiaal dat op zijn zachts gezegd niet in de beste staat verkeerde. Maar dit alles liet u niet stoppen.
Kameraadschap, onderling vertrouwen en doorzettingsvermogen stelde u in staat om opdracht na opdracht succesvol uit te voeren. Ik las dat in 9 maanden tijd 1600 patrouilles en acties werden uitgevoerd. Dankzij uw strijd op Midden Java is de Sepatoe Roesak in staat geweest aansluiting te vinden met de W-Brigade. En hiermee opende u de weg naar West Java. Deze absoluut indrukwekkende wapenfeiten vormen zeer concrete bewijzen van uw beroemde Tijgermentaliteit.    
 
En dit alles is alweer even geleden. 69 jaar is een lange tijd. Ons leeftijd verschil is groot. U zou mijn grootvader kunnen zijn. Iemand waar ik naar op kijk. Een veteraan die zich heeft bewezen als krijger, die mij normen en waarden laat zien, waar ik van leer en die mij inspireert.
En dit geldt niet alleen voor mij, maar ook voor de rest van mijn eenheid.
Als jonge Tijgers voeren wij met trots het embleem van de Tijgerbrigade. Met u als voorbeeld staan wij vandaag de dag paraat om orders uit te voeren, onze landsbelangen te beschermen en door te gaan waar andere stoppen. De Tijgermentaliteit leeft voort.
 
Geachte Sobats, heel veel dank voor alles wat u heeft gedaan en heeft betekend. Als blijk van waardering bieden mijn CSM en ik graag placemats uit met daarop het lied van de Tijgerbrigade. 
Ik wens eenieder een fantastische reŁnie toe. 

                                                                       terug naar index     terug naar nieuws

web site analysisweb site analysis